Skip to main content
search

Målgruppe

Ledelse og medarbejdere i køkken og pleje; alle, der har medansvar for mad og måltider til vores ældre medborgere.

Antal deltagere

Max 50 deltagere

Varighed

7 time 

Inklusiv

Materialer (video og arbejdshæfte), opskrifter samt smagsprøver

KURSUS #5

IDDSI, DEN INTERNATIONALE STANDART FOR DYSFAGI

TEORETISK

i Danmark har vi vores eget sæt anbefalinger for Dysfagi kost, og dermed også vores egne anbefalinger for konsistenser på de konsistensniveauer vi har vedtaget.

International Dysphagia Diet Standardisation initiativ (IDDSI) blev grundlagt i 2013 med det formål at udvikle nye internationale terminologier og definitioner til at beskrive modificerede fødevarer og fortykkede væsker, der anvendes til personer med dysfagi i alle aldre, i alle plejesektorer og i alle kulturer.
Et globalt initiativ til at forbedre livet for over 590 millioner mennesker verden over der lever med dysfagi.

IDDSI er netop oversat til dansk og med IDDSI følger en IDDSI-referenceramme der detaljeret beskriver madtekstur og drikketykkelse og med en udførlig beskrivelse af niveau-definition.
IDDSI består desuden af IDDSI-testmetoder som for både køkken og frontpersonale (plejere, terapeuter, diætister mv.) vil gøre det enkelt at teste, om mad og drikkevarer, har den korrekte konsistens i forhold til det ønskede niveau.

På dette kursus tager vi udgangspunkt i maden. Vi kikker på hvor IDDSI adskiller sig fra de danske anbefalinger, vi gennemgår udførligt hvert enkelt konsistensniveau med henblik på at kende den helt præcise konsistens, og hvilke begrænsninger/udelukkelser af fødevarer det giver.
Vi gennemgår testmetoderne så vi dagligt kan kontrollere maden vi tilbereder, for at sikre at den har den korrekte konsistens til det ønskede niveau.
Vi smager en række forskellige konsistenser og sammenligner dem med de nuværende danske anbefalinger for at få kendskab til, hvor de nuværende anbefalinger adskiller sig.

På kurset vil vi sammen:
1. fokusere på målgruppen syge, svækkede, ældre, småtspisende og den særlige behov for fokus på madens konsistens
2. vi går i dybden med konsistensanbefalingerne på både den danske diæt og på IDDI
3. vi kikker på testmetoder, så vi er sikre på at leve op til retningslinjerne
4. Vi smager på mad i forskellige konsistenser og sætter fokus på hvilke produktmetoder og fortykningsmidler der giver det bedste resultat.

Kontakt os for dialog om jeres behov. Baseret på denne dialog udarbejder vi et tilbud og kan også sende mere info om praktisk afvikling af kurset:

Majken Alexander

Tel: 27 22 22 06

Email: majken@vaerdigmad.dk

Close Menu