Skip to main content
search

Målgruppe

Ledelse og medarbejdere i køkken og pleje; alle, der har medansvar for mad og måltider til vores ældre medborgere.

Antal deltagere

Max 20 deltagere

Varighed

4 time pr. modul

Inklusiv

Materialer (video og arbejdshæfte), opskrifter samt smagsprøver

KURSUS #6

FREMSTILLING AF MAD, IDDSI KONSISTENS NIVEAU 7-4

PRAKTISK

Når vi laver mad til ældre medborgere, der ofte har nedsat appetit, mundtørhed og generel svækkelse, er det ekstra vigtigt, at vi har fokus på, at maden både ser lækker og indbydende ud, at den smager godt og har den korrekte konsistens i forhold til det behov den enkelte borger har. Vi kan sagtens lave lækre og indbydende måltider der ligner og smager som den mad, der serveres i normalkonsistens - uanset om vi skal servere maden i
NIVEAU 7 LET AT TYGGE
NIVEAU 6 BLØD OG I BIDDER
NIVEAU 5 FINDELT OG FUGTIG
NIVEAU 4 PURERET
Det handler bare om at kende den korrekte konsistens, at være kreativ, og at bruge de rigtige teknikker. Det lærer man bedst, når man har maden imellem hænderne. Vi udbyder derfor en række praktiske moduler, hvor vi stiller skarpt på alle dagens måltider i de forskellige konsistenser.

MODUL 1: DET VARME MÅLTID I NIVEAU 7-4
Her tager vi udgangspunkt i forskellige klassiske, danske retter, og dem tryller vi om i de 4 niveauer (NIVEAU 7 LET AT TYGGE, NIVEAU 6 BLØD OG I BIDDER, NIVEAU 5 FINDELT OG FUGTIG OG NIVEAU 4 PURERET), Vi tilberederbåde kød, grøntsager, sammenkogte retter og tilbehør i de forskellge konsistenser og vi anvender IDDSI-testmetode til at kontrollere at den mad vi har fremstillet er korrekt i forhold til niveauet.

På kurset lærer du forskellen på konsistensniveauerne og at lave indbydende og lækre måltider, der smager godt og udseendemæssigt er identisk med den mad der serveres på normalkosten.

MODUL 2 SMØRREBRØD PÅ NIVEAU 7, LET AT TYGGE, NIVEAU 5 FINDELT OG FUGTIGT OG NIVEAU 4 PURERET
Hvordan får vi smørrebrød til at se lækkert og indbydende ud samtidig med at vi opnår den rette konsistens? Hvad må man på niveau 5 som man ikke kan efter de danske anbefalinger for gratinkost?
Vi tilbereder forskelligt pålæg og pynt, kikker på brød, ost og tilbehør på de forskellige niveauer.
Formålet er, at du efter dette kursus kan tilberede lækkert og indbydende smørrebrød. Du kender til forskellige geleringsmidler og bliver inspireret til at få maden til at ligne normalkost-versionen.

MODUL 3: KAGER, FRUGT OG MELLEMMÅLTIDER PÅ
NIVEAU 7, LET AT TYGGE, NIVEAU 6 BLØD OG I BIDDER, NIVEAU 5 FINDELT OG FUGTIGT OG NIVEAU 4 PURERET.

For den småtspisende borger skal mellemmåltidet dække ca 50% af dagens energibehov. Det er derfor vigtigt, at der findes et bredt udvalg af små mellemmåltider der kan tilbydes borgerne uden for de tre hovedmåltider. Det skal naturligvis være lækre og indbydende alternativer til det der tilbydes borgerne på normalkost. Vi tilbereder sammen en række mellemmåltider på forskellige konsistensniveauer, men vi kikker også på, om et øget fokus på målgrupper kunne give anledning til, at vi i højere grad inkluderer mellemmåltider så alle kan være med.
Formålet med dette kursus er at lære en let og enkelt tilgang til fremstilling af både frugt, kager, brød og mellemmåltider i de forskellige konsistensniveauer.
Vi går i køkkenet sammen og fremstiller lækre kager, frugt, desserter og mellemmåltider. Vi tryller fx traditionelle kager som fx roulade, sandkage og tærte om til niveau 5 og 4. Vi laver flotte meloner, henkogt frugt, appelsiner. Vi fremstiller sandwich, boller og ost som er egnet til dysfagi.

MODUL 4: VARM MAD PÅ NIVEAU 5 OG 4
Der erstor forskel på den danske gratinkost og maden på niveau 5 og 4. Derfor vil vi på dette kursus på netop forskellene, og hvilke muligheder der ligger i niveau 5 i forhold til den nuværende gratinkost.
For os har det i mange år været en gåde, at der ikke var et trin imellem den bløde og gratinkosten, som efter danske forskrifter skal være helt glat og uden klumper og serveres med sauce der har samme konsistens niveau.
Niveau 5 er netop dette trin. Der kan godt serveres pasta og ris og maden må have små klumper. Bare ikke uden at vi hjælper konsistensen lidt på vej. Det giver en række spændende muligheder som vi vil glæde os til at vise jer.
Formålet med dette kursus:
Efter dette kursus kan du g´fremstille lækre og indbydende varme retter på niveau 5 og 4,du ved hvor forskellene ligger i forhold til de danske anbefalinger, og du kender til forskellige geleringsmidler, og bliver inso´pireret til at få maden til at ligne normalkosten.
På kurset vil vi sammen tilberede forskellige typer kød og fisk, sammenkogte retter, kartofler, brune kartofler, grøntsagsretter og surt.

Kontakt os for dialog om jeres behov. Baseret på denne dialog udarbejder vi et tilbud og kan også sende mere info om praktisk afvikling af kurset:

Majken Alexander

Tel: 27 22 22 06

Email: majken@vaerdigmad.dk

Close Menu