Skip to main content
search

Målgruppe (alle moduler)

Køkkenpersonale, der tilbereder mad til svage ældre med udfordringer i forhold til at spise og tygge mad i normal konsistens (dysfagi), personale på boenheder og modtagerkøkkener.

Antal deltagere

Max 20 deltagere

Varighed

4 timer pr. modul

Inklusiv

Materialer (video og arbejdshæfte), opskrifter samt råvarer på kurset

KURSUS #1

LAV MAD EFTER KONSISTENSTRAPPEN

Praktisk

Når vi laver mad til ældre medborgere, der ofte har nedsat appetit, mundtørhed og generel svækkelse er det ekstra vigtigt, at vi har fokus på, at maden både ser lækker og indbydende ud, at den smager godt, og har den korrekte konsistens. Vi kan sagtens lave lækre og indbydende måltider, der ligner og smager som den mad, der serveres i normalkonsistens - uanset om vi skal servere maden i blød, gratin eller cremet konsistens.
Det handler om at kende den korrekte konsistens, at være kreativ, og at bruge de rigtige teknikker. Det lærer man bedst, når man har maden imellem hænderne. Vi udbyder derfor en række moduler (1 – 4), hvor vi stiller skarpt på alle dagens måltider i de forskellige konsistenser.

MODUL 1: DET VARME MÅLTID – TRE KONSISTENSER

Her tager vi udgangspunkt i forskellige klassiske, danske retter, og dem tryller vi om til de tre konsistenser (blød, gratin og cremet). Vi tilbereder fx flæskesteg, kylling, koteletter, sammenkogte retter, kartofler mv. i alle de tre konsistenser. Vi tilbereder ligeledes lidt tilbehør eks. grøntsager og frugt

Formålet med dette kursus: 

Deltagerne lærer forskellen på de tre konsistenser, og lærer at lave indbydende og lækre måltider, der smager og ligner den mad der serveres på fuldkosten. 

MODUL 2: GRATINSMØRREBRØD

Hvordan får vi smørrebrødet til at se lækkert og indbydende ud, samtidig med at vi opnår den rette konsistens?

På kurset tilbereder vi æg og rejer, forskelligt pynt som tomater, ristede løg og syltede rødbeder, pålæg som eks. spegepølse, flæskesteg og rullepølse. Vi laver også franskbrød og ost

Formålet med dette kursus: 

Formålet er, at du efter dette kursus kan tilberede lækkert, varieret og indbydende smørrebrød i gratinkonsistens. Du kender de forskellige geleringsmidler, og bliver inspireret til at få maden til at ligne fuldkostversionen.

 

MODUL 3: KAGER, FRUGT OG MELLEMMÅLTIDER I GRATINKONSISTENS

Der skal naturligvis også være lækre og indbydende alternativer til alle dagens øvrige måltider. Borgere med behov for gratin eller cremet kost har et stort behov for gode mellemmåltider, der vel at mærke bliver spist.

Formålet med dette kursus:

At lære en let og enkel tilgang til at fremstille af både frugt, kager, brød og mellemmåltider i gratinkonsistens.

På kurset vil vi sammen:

  • Gå i køkkenet og fremstille lækre kager, frugt, desserter og mellemmåltider i gratinkonsistens. Vi tryller for eksempel traditionelle kager (som roulade, sandkage og tærte) om til gratinkonsistens. 
  • Lave flotte meloner, henkogte frugter og for eksempel appelsiner, der ligner udgangspunktet og har både god smag og konsistens
  • Fremstille boller og ost

 

MODUL 4: VARM MAD – GRATINKONSISTENS

Hvordan får vi den varme mad til at se lækker og indbydende ud samtidig med at vi opnår den rette konsistens?

Formålet med dette kursus:

Efter dette kursus kan du tilberede lækkert og indbydende varme retter i gratinkonsistens. Du vil kende til forskellige geleringsmidler, og blive inspireret til at få maden til at ligne fuldkostversionen.

På kurset vil vi sammen:

  • tilberede forskellige typer kød og fisk, fx. flæskesteg, stegt kylling, sammenkogte retter og dampet laks i gratinkonsistens. Vi laver også kartofler, brune kartofler, grøntsager og survarer.

Kontakt os for dialog om jeres behov. Baseret på denne dialog udarbejder vi et tilbud og kan også sende mere info om praktisk afvikling af kurset:

Majken Alexander

Tel: 27 22 22 06

Email: majken@vaerdigmad.dk

Close Menu